Nu är vi en bit in i oktober månad. Hösten är ju en vacker och härlig årstid, i alla fall oktober som bjuder på färgsprakande löv som faller från träden. 🙂 Men älgflugorna är jobbiga, går knappt att vara ute i skogen vilket är tråkigt. Hemska små kryp, hoppas att de förvinner snart.

Imorgon, Den 11 oktober blir sötnosarna i Solskenskullen 1 år! Känns inte som att det var så länge sedan de föddes.. 🙂 Men de är ju inte vuxna ännu, våra älskade unghundar.
Under unghundstiden kan det bli lite “kaos” i hundens hjärna, humöret och självkänslan kan gå upp och ned, kanske flera gånger om dagen. Det är mycket hormoner i kroppen. De har så mycket känslor och viljor och vet inte riktigt hur de ska hantera det samt sortera alla intryck och då kan det slå över lite.. De kan få svårt att fokusera och koncentrera sig. Så det kanske inte direkt är läge att utsätta den för mycket nya och svåra saker. Man kan ju t.ex. köra lite enkel träning och nosarbete (det är lugnande för hunden att använda nosen) samt minska på nya intryck.
Många unghundar ser även “spöken” och kan bli rädda för mörker, soptunnor, människor i hatt eller med stora mörka jackor/kappor osv. De kan börja skälla på ljud som de inte har reagerat på förut och kan börja vakta.
Denna period är en del av utvecklingen. Man får ha tålamod, förståelse, vara vänlig och finnas där för sin fyrbenta vän under hela utvecklingsresan. Det skapar en trygg grund för relationen.


Little Miss Sunshine “Mimi” & The Sunshine Fairy “Wilda”