Igår blev valparna hela 3 veckor. De är så söta, man kan sitta länge och titta på dem! Mamma Alva tycker om när man sitter och klappar samt kliar på henne när valparna diar.
Nu går de in i den så kallade socialiseringsperioden, den pågår från dag 21 till 16 veckor ca. Under den tredje veckan utvecklas den associativa inlärningen markant (förmågan att kunna koppla ihop en retning och en viss reaktion). Under socialiseringsperioden är det viktigt att man ser till att valparna får positiva, neutrala erfarenheter och intryck. Negativa och skrämmande upplevelser i denna fas kan sätta djupa spår för resten av livet.
Nu börjar den mest intensiva tiden för oss uppfödare fram till dess att valparna flyttar till sina nya hem. Denna period är ganska krävande och tar mycket tid då, bland annat, valparnas olika behov ökar kraftigt hela tiden. Men det är en rolig och mysig tid också!

Nu börjar våra små bli mer rörliga och kan ta sig fram lättare. De är nyfikna och undersöker varandra och gör även försök till att busa med varandra. Den största tiken i kullen är lite som Bamse (i vår Solskenskull). Hon vaknar först när man hälsar på de på morgonen och börjar försöka kika ut över den låga delen av valphagen, där mamma Alva kan hoppa in och ut. 🙂 De har fått en valphage nu så att de har större yta att röra sig på, men de är fortfarande på samma trygga plats. Idag ska de avmaskas och imorgon eller på fredag ska de få smaka på fast föda för första gången.


Bilder på sötnosarna tagna igår, tisdag. Som vi nämnt tidigare så tar vi ej upp valparna för att ta bilder, tar naturliga bilder på dem i valphagen. Tror inte att de uppskattar att bli upplyfta och hållna framför ett fönster eller läggas bland rekvisita, som t.ex. blommor, påskpynt etc., för att man ska ta “fina” bilder. Får ont i magen när man ser sådana bilder på valpar. De är ju levande varelser och ska behandlas med respekt och omtanke. De är inga leksaker vare sig för barn eller vuxna. De ska hanteras varsamt och inte utsättas för obehag eller onödig stress.

Vi har nu bestämt namn till småttingarna:

Magical Moonlight

Sparkling Moonbeam

Mystical Moonshadow

Vill du se mer bilder och videoklipp på valparna är du välkommen att följa oss på instagram @starpinsch Önskar er en fin dag!